v فيلتراسيون
رسوبگذاري ذرات جامد
جدا سازي و تصفيه نا خالصي ها ي جامد معدني و آلي را فيلتراسيون مي نامند. انواع فيلتر مورد استفاده در فيلتراسيون عبارت اند از : فيلتر توري ، فيلتر سيكلون ، فيلتر شن و حوضچه هاي رسوب گير.
معمولا از فيلتر توري در كليه شبكه هاي آبياري استفاده مي شود ، فيلتر سيكلون براي جدا سازي ذرات جامد موجود در آب آبياري بكار مي رود،فيلتر شن براي جدا سازي ناخالصي هاي آلي و همچنين ذرات جامد كاربرد دارد . در صورتي كه آب آبياري حاوي ناخالصي هاي جامد زيادي باشد استفاده از حوضچه هاي رسوب گير قبل از پمپاژ توصيه مي گردد .
v رسوب گذاري شيميايي :
رسوب گذاري شيميايي در قطره چكانها بيشتر وقتي اتفاق مي افتد كه آب آبياري مورد استفاده از منابع آب زير زميني باشد . علت اصلي آن عمدتا وجود املاح محلول بيش از حد ( آهن دو ظرفيتي و بي كربنات كلسيم ) در اين آبهاست . اصلاح آب از نظر جلوگيري از رسوب آهن ( روش هوادهي ) مستلزم صرف هزينه زيادي بوده و در آبياري كاربردي ندارد . بنابراين استفاده از اين آبها در سيستم آبياري قطره اي ، اگر بيش از حد مجاز آهن دو ظرفيتي داشته باشد توصيه نمي شود. ( حد مجاز آهن دو ظرفيتي 5/1 ميلي گرم در ليتر مي باشد ) اصلاح آب از نظر جلوگيري از رسوب كربنات كلسيم با افزايش اسيد تجاري به آب آبياري ممكن است توجيه اقتصادي داشته باشد، كه بايستي مورد بررسي قرار گيرد. براي تعيين پتانسيل آب براي ايجاد اين رسوب تعيين شاخص اشباع بر اساس متد ارائه شده در نشريه آبياري و زهكشي شماره 29 فائو توصيه مي شود . اگر شاخص منفي باشد دليل بر مناسب بودن آب آبياري از جهت عدم ايجاد رسوب كربنات كلسيم در قطره چكانهاست . علامت مثبت دليل ايجاد رسوب در قطره چكانهاست كه در اين حالت مي توان با افزايش اسيد به آب آبياري آنرا اصلاح نمود . غلظت اسيد افزوده شده بر آب آبياري بايستي به حدي باشد تا با كاهش اسيديته آن علامت شاخص را منفي نمايد . توصيه مي گردد قبل از استفاده از اين آبها با انجام آزمايشي روي نمونه اي از آن مقدار اسيد مورد نياز محاسبه و تعيين شود سپس با توجه به كل اسيد مورد نياز ، بررسي اقتصادي انجام و در صورت مقرون به صرفه بودن نسبت به اصلاح و استفاده از آن اقدام گردد . در غير اين صورت استفاده از اين آب در شبكه آبياري قطره اي قابل توصيه نخواهد بود .
v رسوب گذاري بيولوژيكي چيست ؟
فعاليتهاي بيولوژيكي در مجاري و منافذ قطره چكانها ممكن است باعث گرفتگي آنها شود . چون عوامل زيادي در شدت فعاليت بيولوژيكي موثر است بنابراين پتانسيل رسوبگذاري بيولوژيكي آب آبياري و گرفتگي قطره چكانها غير قابل پيش بيني مي باشد. كلر زني به آب آبياري يكي از راهاي عملي در جلوگيري از فعاليتهاي بيولوژيكي و در نتيجه جلوگيري از گرفتگي قطره چكانهاست، كه در صورت داشتن توجيه اقتصادي توصيه مي گردد.